Ce ar trebui să știi de Ziua Pământului

În fiecare an pe 22 Aprilie sărbătorim ziuă Pământului, zi în care celebrăm natura și promovăm conservarea ei. Odată cu apariția temperaturilor reci, aduse de un curent Arctic care ne-a lovit după Paște, se naște spontan o reflectare asupra problemei încălzirii globale: o problemă care ar părea să fie contrazisă zăpada abundentă care ne-a surprins în aceste zile.

Cu această ocazie trebuie să ne amintim că schimbările climatice sunt, din păcate, confirmate de majoritatea autorităților științifice și guvernamentale și pericolul efectelor sale este un fapt real: ghețarii se topesc, cu riscuri uriașe pentru fauna sălbatică și pentru toate ecosistemele.

Anul trecut, 2016, a înregistrat cea mai mare temperatură din istorie batând recordul din 2015 care, la rândul său, a depășit recordul stabilit în 2014. Această figură prezintă o secvență de încălzire globală

EVOLUȚIA TEMPERATURII GLOBALE

Atunci când este vorba de vreme, este important să se deosebească conceptul climatului global de acel al vremi și este, prin urmare, important să se verifice orice schimbare de frecvență.

De fapt, multe publicații științifice confirmă faptul că atât creșterea temperaturii globale cât și umiditatea crescută absorbită în atmosfera Pământului poate provoca valuri de evenimente meteorologice excepționale, în afara sezonului. De la valurile de caldură la valuri de frig. Din păcate, în cazul în care temperaturile ar continua să crească, ne-ar aștepta o intensificare a precipitățiilor sub formă de ninsoare pentru urmatoare decenii până când atmosfera va deveni prea caldă pentru a ninge. Prin urmare, este necesar ca problema schimbărilor climatice să atragă interesul general, deoarece se pare că nu este percepută ca o prioritate reală, este suficient să ne gandim cât depinde economia noastră de combustibilii fosili. Totuși greșim, pentru că schimbările climatice au acum simptome modeste, dar atunci când acestea devin mai severe și potențial devastatoare, nu mai pot fi remediate.

În 2013, de fapt, întreaga comunitate științifică mondială și Națiunile Unite au recunoscut faptul că omenirea a intrat în epoca antropogenă, adică epoca geologică în care mediul înconjurător al Pământului este puternic afectat, atât la scară locală și globală, de efectele acțiunii umane.

Se impune, deci, să luăm acțiune zi de zi pentru a rezolva sau cel puțin, pentru a atenua încălzirea globală: fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe ce să facă în fiecare zi, de la utilizarea energiei regenerabile și curate chiar și la domiciliu, la ce mijloc de transport și ce fel materiale folosim, câte deșeurile producem, ce fel de obiecte cumpărăm. Ne putem gândi, de exemplu, la distrugerea pădurilor datorată folosirii intense a biocombustibililor și a uleiului de palmier. Tot ce consumam intr-un fel inutil și frenetic, poluează planeta și ecosistemul nostru.

La mulți ani, pământeni!