Am făcut voluntariat pentru un oraş curat la Buhuşi, în cadrul Let’s do it, Romania 2016!

Voluntariat Let's do it, Buhuși!
Voluntariat Let's do it, Buhuși!

Sâmbătă, 24 septembrie, a avut loc una dintre cele mai ample acţiuni de curăţenie din oraşul Buhuşi, care s-a alăturat şi în 2016 zilei naţionale de curăţenie LET’S DO IT ROMANIA!

Let’s Do it, Buhuși!, este un eveniment inițiat de prietenii de la Let’s Do it, Romania!, organizat de Colectivul pentru Sustenabilitate (COLECTIV S) şi Asociaţiei Există o Şansă, partenere în cadrul acestui proiect, cu sprijinul Primăriei Buhuşi, care a oferit mănuşi şi saci pentru gunoi, apă şi transportul deşeurilor.

Dar cel mai important rol îl deţin cetăţenii urbei care s-au decis să pună umărul voluntar la treabă şi să strângă preţ de o zi toate deşeurile care le-au ieşit în cale, găsind totodată prilejul de a profita de o zi frumoasă cunoscând noi oameni din comunitatea în care locuiesc.

Menţionăm cu drag aici voluntarii Colectiv S din proiectul Patrula de Mediu, elevii Şcolii Ştefan cel Mare din Buhuşi, voluntari pentru Asociaţia Există o Şansă şi nu în ultimul rând voluntarii de etnie rromă din zonele NATO şi Colonia Bistriţei, care au participat cu chef de muncă şi eficienţă maximă în teren. Bravo lor şi mulţumirile noastre sincere tuturor!

Zonele acoperite de „Patrula de Mediu” au fost în partea de sus a oraşului, Scările Ţucului, zona ‘NATO’ de pe strada Tudor Vladimirescu şi împrejurimi, Livada din Colonia Bistriţei şi zona Stadion până pe malul râului Bistriţa, în timp ce Voluntarii ”Exista o Șansă” au acoperit zona Cartierului de Vest, Poarta Fabricii și Zona Școlii ”Ștefan cel Mare” (Nr.5) Pe cât posibil într-o zi, cu un efectiv de cca. 150 de oameni, am încercat să acoperim o mare parte din zonele locuibile ale oraşului.

Lupta cu gunoaiele nu este una uşoară, aşa că vă invităm să vă alăturaţi cauzei şi să ieşiţi periodic la curăţenie. Mai sunt gunoaie rămase în urbe, chiar dacă voluntarii buhuşeni au reuşit să le decimeze la acţiunea de sâmbătă. În acest sens, vă propunem să vă înscrieţi la acţiunile periodice de protecţia mediului din cadrul proiectului nostru, Patrula de Mediu -> FORMULARUL DE ÎNSCRIERE E AICI

Am găsit un peisaj plin de gunoaie şi credem că acesta este un avertisment pentru locuitorii oraşului nostru. Îi rugăm din suflet să arunce gunoaiele în locurile special amenajate, să nu mai arunce pe jos şi să urmeze măcar o dată pe an exemplul voluntarilor noştri. Dacă fiecare dintre noi am fi mai atenţi la aceste detalii, ne-am putea bucura de un oraş curat şi mai frumos.

Poluare apei este un factor grav şi greu reversibil. Gândeşte-te înainte să arunci ambalaje sau sticle de tip PET pe jos că s-ar putea să ‘răneşti’ un element vital pentru propria existenţă!

Încă o dată mulţumim tuturor celor implicaţi că au transformat LETs DO IT, Romania! într-un success şi la Buhuşi. Vom continua aceste acţiuni atât pe teren cât şi pe partea de educaţie de mediu, pe care deja am început-o în comunităţile defavorizate din oraş. Avem nevoie de sprijinul fiecărui locuitor să ducem mai departe această misiune. Poţi şi tu să ne sprijini făcând o donaţie pe site-ul http://colectivs.ro/doneaza-2/

Lets do it, Romania! este cea mai mare mişcare socială din România, cu peste 1 100 000 de voluntari implicaţi în 6 ani de activitate. Viziunea proiectului naţional este o ţară cu 0 deşeuri, iar valorile pe care le trăim în fiecare zi să fie pasiunea, încrederea, respectul pentru natură şi implicarea.

Colectiv S este o asociație non-profit înființată iniţial în 2007 în oraşul Buhuşi, care contribuie la dezvoltarea durabilă a societăţii, având ca scop crearea de comunități informate, responsabile și active printr-o abordare integrată între urmatoarele domenii de activitate: SOCIAL, CULTURAL, MEDIU şi ECONOMIE SOCIALĂ. În 2015, board-ul nou al Asociaţiei format din tineri localnici şi internaţionali, a pornit proiecte în spiritul sustenabilităţii şi responsabilităţii sociale în oraş şi zonele limitrofe ale judeţelor Bacău şi Neamţ, printre care menţionăm: PEDALIER – prima comunitate de bicicliști buhușeni, PATRULA DE MEDIU, clubul de teatru ConACT, evenimente culturale alternative și activităţi de lobby şi advocacy.