Cum a sărbătorit Parlamentul European ziua internaţională a Rromilor

Ziua Internațională a Rromilor
Ziua Internațională a Rromilor

Pe 8 aprilie s-a sărbătorit în toate ţările europene Ziua Internaţională a Rromilor în spiritul anti-discriminării şi egalităţii sociale, eveniment pe care Asociaţia ‘Colectivul pentru Sustenabilitate’ îl susţine şi promovează.

Susţinătoarea Colectiv S şi prietena noastră activistă, Clara Grau (FR), a fost la Ziua Internaţionala a Rromilor la Parlamentul UE din Bruxelles, Belgia şi ne-a relatat cum s-au desfăşurat cele mai importante evenimente.

E bine să ştim că ziua de 8 aprilie marchează în 2016 exact 45 de ani de la primul congres liber rroma de lângă Londra, la Orpington. Din 2015, Parlamentul European a hotărât să transforme această zi în lupta anti-discriminării împotriva rromilor, adesea persecutaţi şi judecaţi pentru că aparţin acestei etnii.

La Parlament s-au căuat timp de o săptămână soluţii de luptă cu atitudinea discriminatorie faţă de populaţia rroma, iar ONG-urile prezente, alături de societatea civilă şi voluntari, au redactat un manifest pe care l-au înaintat membrilor parlamentului European.

Manifestul presupune, pe scurt, recunoaşterea dreptului de egalitate a cetăţenilor rroma cu ceilalţi cetăţeni din statele europene, condamnarea atitudinii discriminatorii faţă de această etnie şi existenţa unei legi în acest sens, cât şi celebrarea victimelor Holocaustului – 500 de mii de oamenii din etnia rromă fiind ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La întâlnire au participat numeroşi tineri, de etnie rromă şi de alte naţionalităţi, din ţări precum Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania Ungaria, Italia, Macedonia, Slovacia, România, Spania şi Suedia.

Printre personalităţile politice prezente s-au numărat parlamentarii europeni Frans Timmermans, Marianne Thyssen, Vĕra Jourová cât şi europarlamentara de origine română Corina Creţu.

Motivele discriminării sunt nenumărate, dar de cele mai multe ori tindem să arătăm cu degetul oamenii care ni se par diferiţi, care nu fac lucrurile ca noi. Tindem să punem etichete după rasă, naţionalitate, status social şi aşa mai departe, iar aceste lucruri nu pot aduce decât ură şi nefericire – fie nouă, fie celor din jur.

În Colectiv S promovăm diversitatea şi mijloacele de exprimare neîngrădite, atât timp cât libertatea noastră nu o încalcă pe a celorlaţi şi vice-versa. Credem în dialog şi acţiuni mai mult decât în prejudecăţi. Dacă cele mai multe lucruri par să meargă pentru că procedăm mereu la fel, nu înseamnă că modalitatea noastră e neapărat cea mai bună. Haideţi să facem împreună acest exerciţiu şi să ne tratăm ca indivizi distincţi înainte să etichetăm o întreagă etnie, naţie sau religie. Mulţumim că ne sunteţi alături. La mulţi ani tuturor cetăţenilor români de etnie rromă!